Work & Time

  1. 12 Men work 9h/ day to complete 40% of the work in 30 day. The rest work is done by 15 men,6h / day. Then workdone in how many days.
    (a) 45
    (b) 54
    (c) 47
    (d) None of these
    2. 120 workers can complete a piece of work in 85 days and each worker works 10h/day. All worker start the work, after 10 day all goes to strike. Due to strike, 25 day work stop. How many more worker employed to finish the remaining work if each worker works 8h / day.
    (a) 105
    (b) 75
    (c) 101
    (d) 100
  2. In a hotel , food material available for 200 student for 50 days. After 10 days , 50 more students join the hostel. The rest food material a available for how many days.
    (a) 22 days
    (b) 25
    (c) 32 days
    (d) None of these
  3. 12 male complete a piece of work in 4 days. 15 female complete the same work in 4 days. 6 male start the work. After 2 days all male left the work. How many female required to finish the remaining work complete in 3 days.
    (a) 20
    (b) 15
    (c) 10
    (d) None of these
  4. Work of 4 male is equal to work of 6 female and 9 female is equal to 12 Boys. 8 male and 6 female together work 8 hr/day to complete a work in 15 days. 2 male and 3 female and 4 Boy together work 6hr/day to complete that work so how many day will taken by them.
    (a) 30 days
    (b) 40 days
    (c) 34 days
    (d) None of these
  5. A , B can do a work in 20 and 30 days. Starting with A work doing by alternate day then in how many days work completed.
    (a) 20
    (b) 10
    (c) 24
    (d) 14
  6. A , B, C along complete a work in 15 , 20 and 30 days. All together start the work, After 4 days, A left the work, Next after 4 days B left the work. Rest work done by c. they got Rs. 4500 for whole work. Find the share of B
    (a) Rs. 1000
    (b) Rs.1800
    (c) Rs. 2000
    (d) RS.3000
  7. A, B, C fill a tank in 15, 20 & 30 hr. All pipe opened together. After sum hours closed the pipe A. After 1 hour close the pipe B. The rest work done by C in 5 hour. Then how many times pipe A was closed
    (a) 10
    (b) 5
    (c) 3
    (d) 4
  8. Two inlet pipe A & B can fill the tank in 20 & 30 hr. Starting by A both pipe open alternately. So tank will be fill after how many time?
    (a) 24 hr
    (b) 20 hr
    (c) 30 hr
    (d) None of these
  9. Two inlet pipe A & B can fill a tank in 25 min & 20 min. But due to same disturbance in pipe, 5/6th from pipe A, & 2/3rd form pipe B water flow. Both pipe fill the tank in how many min?
    (a) 15 min
    (b) 20 min
    (c) 10 min
    (d) None of these

ANSWERS WITH SOLUTIONS

  1. (b) Men 1*day1*hour1/work1 = Men2*day2*hour2/work2
    12*30*9/40% = 15*days*6//60%
    days = 54
  2. (a) Men1*day1*hour1/work1 = Men2*day2*hour2/work2
    120*85*10 = (120*10*10 + 50*x*8)
    x = 225 men
    so more worker required 225-120 = 105
  3. (c) Initial student*remaining days = after joining total student* x
    200*40 = 250* x
    x = 32 days
    4. (b)12m ——> 4 15 F —–> 4
    So 12m * 4 = 15F * 4
    4 m = 5F
    1m = 5/4 f
    Let take F = x
    So 6m * 2 + xF * 3 = 15F * 4
    x = 15
    5. (b)4m = 6F
    2m = 3F
    Similarly
    9F = 12B
    3F = 4B
    Work completed by
    ( 8 M x 6F) x 8 x 15 = ( 2M + 3F + 4B) x 6 xD
    D= 40 days
    6.(c)

7.(b) A ‘s 4 days work = 4 x 4 = 16
B’s 8 days work = 3 x 8 = 24
Remaining work = 60 – 24 – 16 = 20
20’ wo rk complete by C in = 10
So A: B: C = 16: 24: 20
So share of B = Rs. 1800
8.(b)A = 15
B = 20
C = 30
Unit by A, B and C is 4, 3, 2
C’s work = 2 x 5 = 10
B’s = 5
Remaining work = 60 – 15 = 45
This work done by A + B + C = 45/9 = 5 hrs.
A was closed after 5 hrs.

9.(a) Pipe A contribution = 1/20
pipe B contribution = 1/30
A + B = 1//20 + 1/30 = 5/60
1/12= 12 days *2= 24 days

  1. (a) water flows from pipe A = 25*6/5
    water fows from pipe B = 20*3/2
    A + B = 1/30 +1/30 = 2/30
    so taank filled by A+B = 15 mins.